Smålån på dagen

/Smålån på dagen
Smålån på dagen 2018-01-17T10:09:45+00:00

Smålån har blitt svært populært. spesielt fordi man ofte kan få smålån på dagen, eller i hvert fall raskt svar på søknaden. Du kan få et smålån uten sikkerhet fra 1000 kroner, med en nedbetalingstid fra én måned til fem år.

Smålån hjelper husholdningene til å møte eventuelle økonomiske hindringer i dagliglivet, når de trenger litt ekstra penger på kort sikt, være seg til innkjøp, håndtering av uforutsette utgifter eller lignende. I denne guiden vil vi gå gjennom alle aspekter med smålån, gjennom å forklare hva smålån er, hva pengene kan brukes til, hvordan man kan skaffe seg et slikt lån og hvem som kan ta opp slike lån.

Hva er et smålån?

Enkelt sagt er det et usikret lån tatt av enkeltpersoner fra en bank eller et finansielt selskap for å møte deres personlige behov. Det er gitt på grunnlag av viktige kriterier som inntektsnivå, kredittvurdering, jobbhistorikk, tilbakebetalingskapasitet, etc.

I motsetning til et boliglåmn eller et billån, er ikke et personlig lån sikret mot noe. Siden det er usikret og låntakeren ikke stiller sikkerhet i eiendom eller eiendel for å benytte det, kan utlåneren ikke auksjonere bort noe du eier hvis du ikke er i stand til å betale lånet. Rentene på personlige lån er høyere enn på hus og billån på grunn av den større risikoen som bankene løper. Lånebeløpet på et smålån er gjerne mellom 1000 og 50 000 kroner, med nedbetalingstid fra én måned til inntil fem år.

Men som med et hvilket som helst annet lån, er det ikke bra å misligholde et smålån ettersom dette ville gjenspeile seg i kredittrapporten din og føre til problemer når du søker om kredittkort eller andre lån i fremtiden.

Hva kan man bruke smålån til?

Smålån på dagenSmålån kan brukes til personlige økonomiske behov, og banken vil ikke overvåke bruken av pengene. Det kan eksempelvis brukes til å pusse opp hjemmet ditt, bryllup, en familieferie, utdanning, innkjøp av nye elektroniske apparater eller husholdningsartikler, eller dekke uventede utgifter eller i andre nødsituasjoner.

Smålån er også nyttige til investeringer, reparasjon og vedlikehold av bil, innbetaling av depositum for husleie og lignende.

Hvem kan søke om smålån?

Alle banker foretar en individuell vurdering av hver enkelt person som søker om et smålån, men det er er lavere krav for å få innvilget et smålån sammenlignet med mange andre typer lån. Dette skyldes at man låner et mindre beløp og betalingstiden er også kortere enn normalt. Det stilles alltid krav til at personen som søker er myndig (over 18 år), samt at du må oppgi yrke, inntekt og antatt evne til å tilbakebetale lånet. De fleste banker har et minimuskrav til inntekt, du må normalt kunne dokumentere en årsinntekt på 120 000 kroner eller mer. En deltidsjobb vil da være tilstrekkelig for å imøtekomme kravet til banken, og studenter er således også søknadsberettiget for smålån.

Hvor mye kan man låne?

Det avhenger vanligvis av inntektene dine og varierer av om du har fast lønn og annen gjeld.

Eventuelle eksisterende lån som du må betjene vurderes når man beregner det personlige lånebeløpet. Dersom du allerede har mange andre lån, vil du trolig ikke få godkjent en lånesøknad, eller blir innvilget et lavere lånebeløp.

Normalt lånebeløp som tilbys ligger fra 1000 kroner opp til 50 000 kroner, men de fleste bankene tilbyr lån fra 5000 kroner til 50 000 kroner, med en tilbakebetalingstid fra 1 til 60 måneder, hvor 12 måneder (1 år) er det vanligste.

Rentenivå

Ettersom smålån er usikrede lån med en relativ kort tilbakebetalingsperiode, har disse lånene en høyere rente enn på sikrede bolig- og billån. Rentesatsen kan variere helt fra 7,9% helt opp til flere hundre prosent, avhengig av størrelse på lånebeløpet og tilbakebetalingstiden. Husk at bankene foretar en individuell vurdering av hver enkelt søker, så du bør be om tilbud hos flere banker før du bestemmer deg, ettersom renten kan variere mye fra bank til bank.

Kan jeg søke sammen med min ektefelle?

Ja, du kan søke om et smålån enten selv (individuelt) eller sammen med en medsøker (i fellesskap). Din medsøker må være et familiemedlem som for eksempel din ektefelle eller dine foreldre. Å ha en medlåner betyr at lånesummen kan økes hvis det er ønskelig.  Vær imidlertid oppmerksom på at hvis du eller medsøker har en dårlig kreditthistorie, kan sjansene for å lykkes med din lånesøknad være lav.

Nødvendige dokumenter ved søknad om lån

Selv om dokumentasjonskravene varierer fra en finansinstitusjon til en annen, er det noen viktige dokumenter du må kunne forevise, inkludert:

  • Dokumentasjon av Inntekt (lønnsslipp fra sist måned og/eller selvangivelse fra sist år)
  • Dokumentasjon på bostedsadresse (kopi av valgfri faktura med din adresse påført)

* Kopi av gyldig ID (førerkort, bankkort med bilde etc)

Kredittrapport og score

Ettersom et smålån er et usikret lån, spiller kreditthistorikken din derfor en viktig rolle i godkjenningsprosessen. Kredittrapporteringsbyråer opprettholder detaljerte oversikter over kreditthistorikken din, inkludert tilbakebetaling av alle dine kredittkortregninger og eventuelle nåværende eller tidligere lån. Før du får godkjent lånet ditt, kontrollerer den potensielle långiveren din tilbakebetalingshistorien din.

En høyere kredittscore indikerer at du har en god historikk med hensyn til lån. Derfor, hvis din kredittscore er høy, er sjansene dine for å bli gitt et lån mye større. I tillegg kan du være i stand til å forhandle fordeler som lavere rente, høyere lånebeløp, frafall av administrasjonsgebyr og lignende ved å utnytte din høye kredittscore.

Om du har andre lån og eventuelt en betalingsanmerkning fra tidligere, er det mindre sannsynlighet for å få godkjent et smålån. Men som tidligere nevnt gjennomfører bankene alltid en individuell vurdering av hver enkelt søker, og enkelte banker tilbyr lån også til denne kundegruppen. Da må du forvente en høyere rente, samt at noen krever sikkerhet i bolig eller andre eiendeler for å tilby deg lånet.

Er du usikker på om du kan få lån, kan det være lurt å benytte seg av en låneformidler som kontakter flere banker for å innhente tilbud. Da har du større sjanse til å få et tilbud, og om du får tilbud fra flere banker vil du kunne sammenligne betingelsene til hver bank slik at du kan velge lånet med lavest rente og redusere dine månedlige utgifter. På websiden vår vil du finne artikler og linker til de beste låneformidlerne på markedet.