Beste kredittkort

/Beste kredittkort
Beste kredittkort 2018-01-17T09:33:49+00:00

De beste kredittkort en sikker og fleksibel måte å betale på om man bruker det på en lur måte, og kan være en god måte å spre kostnadene ved store kjøp. Vi har sammenlignet alle kredittkort i Norge og vet dermed hvilke kredittkort som er best. Nedenfor får du våre anbefalinger.

Husk at kredittkort er best når du kan benytte deg av fordelene. Hvert kredittkort er i utgangspunktet rentefritt i en periode. Betaler du tilbake før rentene påløper kan du spare penger ved rett bruk av kortene.

Hvordan fungerer et kredittkort?

Et kredittkort lar deg bruke penger på kreditt. Du kan bruke opp til en forhåndsgitt kredittgrense, som kan være noen få hundre eller flere tusen kroner. Det avhenger av hvor trygg din kortleverandør er på at du betaler tilbake. Hvis du betaler regningen i sin helhet hver måned, betaler du ikke renter på det du har lånt (unntatt kontantuttak, hvor renten vanligvis belastes daglig fra dagen du tar ut penger). Hvis du ikke betaler den utestående saldoen i sin helhet, vil renter bli belastet. Saldoen har vanligvis tilbakevirkende kraft også, så hvis du kjøpte noe i begynnelsen av måneden vil du bli belastet for en hel måneds rente. Ikke bli fristet til å bruke kredittkort på minibanker for å ta ut penger. Du vil bli nedlesset med kostnader – opptil 4% eller mer i gebyr hos noen selskaper. Renten for kontantuttak er også vanligvis høyere enn for kjøp, så om du trenger kontanter så bør du ta ut disse samtidig som du handler varer.

Betingelser

 • Du må betale tilbake minst minimumsbeløpet hver måned, selv i en rentefri periode. Sett opp en autogiro for hele månedsbalansen, eller så mye som du har råd til å betale tilbake. Dette sikrer at du ikke går glipp av en betaling, noe som kan føre til uønskede kostnader og som kan skade kredittvurderingen på sikt om fakturaen forblir ubetalt.
 • Du vil gjennomgå en kredittvurdering av kortleverandøren når du søker. En god kredittvurdering vil forbedre sjansene for en godkjent søknad. En god score på kredittvurderingen kan også gi deg tilgang til kort som tilbyr de laveste rentene og/eller tilbudene.
 • Du må være minst 18 år for å søke om et kredittkort. For noen kort er minimumsalderen 21 år.

Fordeler med kredittkort

 • Lett å bære – enkel å bruke. De beste kredittkortene aksepteres på flere steder enn betalingskort og forhåndsbetalte kort.
 • Sikrere enn kontanter. Hvis kortet ditt er tapt eller stjålet, kan du bare ringe til banken din og sperre det. Hvis det blir stjålet og brukt/tappet for penger, er det mye mer sannsynlig at du får pengene tilbake.
 • Kjøp nå, betal senere. Hvis du ikke har penger til det du trenger til neste lønningsdag, eller i forbindelse medet stort kjøp, gir et kredittkort deg ekstra økonomisk rom – selv om du bare skal bruke det hvis du er sikker på at du kan betale tilbake.
 • Du er forsikret. Med kredittkort er du forsikret for de fleste kjøp over 1000 kr og opp til 300 000 kr – så hvis du bestiller en ferie og selskapet går konkurs, vil kortselskapet dekke kostnadene (selv om du bare har betalt et innledende innskudd med kort). Eller hvis du kjøper en feil TV, og selgeren ikke vil refundere pengene dine, vil kredittkortselskapet refundere deg. Dette er under § 75 i forbrukerkredittloven.
 • Reward-programmer. Mange kredittkort kommer med ekstra bonuser som poeng på flyreiser, rabatter ved kjøp og cashback. Ved fornuftig bruk av kortet vil man da opptjene poeng og rabatter som gir deg gratis reiser og produkter kun ved å handle varer.

Ulemper med kredittkort

 • Høye rentekostnader. Hvis du ikke betaler ned kredittgjelden din på slutten av hver måned, må du betale renter på din utestående saldo. (med mindre du er i en introduksjonsperiode med rentefrihet). Renten på et kredittkort kan være ganske mye høyere enn for et personlig lån, spesielt for større beløp.
 • Gjeldsspiral. Om du bare går glipp av én betaling, vil renten begynne å bygge seg opp. Med mindre du betaler det som skyldes hver måned, kan du raskt få mye gjeld hvis du fortsetter å bruke kortet ditt.
 • Ekstra avgifter. I tillegg til renten kan du plutselig betale ekstra gebyrer for å overskride kredittgrensen din eller manglende betaling. Det er også gebyrer for bruk av en minibank, og noen kort krever en årlig eller månedlig avgift på toppen.
 • Forhåndsgodkjenninger kan redusere kredittgrensen. Noen steder som hoteller eller bilutleiefirmaer bruker kredittkortet ditt for å forhåndsgodkjenne betalingen. Dette er slik at de kan belaste deg hvis du bruker ting som minibar og ikke betaler for det. De vil bruke en del av kredittgrensen din, som da ikke blir tilgjengelig på noen dager.
 • Dyrt å bruke i utlandet. Dette avhenger veldig mye av kredittkortet. Noen er designet for reisende, andre er dyrere når det gjelder avgifter og andre utgifter – avhengig av om du bruker kortet for kjøp eller kontantuttak. Sjekk litt rundt for å finne den beste avtalen.

Avgifter og gebyrer

Beste kredittkortVær forsiktig med hvordan du bruker ditt kredittkort. Det er mange måter du kan pådra deg unødvendige og uventede kostnader.

Se opp for renten

Hvis du ikke betaler kredittkortbalansen ved slutten av måneden (og du ikke har en rentefri periode), betaler du renter på hele balansen (og ikke bare den delen du ikke har tilbakebetalt). Spesielt nye kunder bør sjekke opp vilkårene, ettersom flere kredittkortselskaper ofte gir en lengre rentefri periode i starten. Du bør både sjekke hva denne rentefriheten dekker (dekker normalt ikke kontantuttak) og hvilken rente som gjelder når perioden er over. Sørg alltid for at du betaler tilbake alt så tidlig som du kan.

Hvis du overfører en balanse fra et annet kort, vil du vanligvis bli belastet en avgift, ofte rundt 3%. Du må beregne om det er verdt å betale dette for å dra nytte av en lavere rente på kortet du overfører til.

Sene betalinger skader kredittvurderingen din

Hvis du foretar betalingen etter den månedlige fristen på fakturan, må du betale et purregebyr. På toppen av dette vil andre selskaper registrere eventuelle inkassosaker, som en del av kredittvurderingen din. Dette kan ha en negativ innvirkning på fremtidige kredittvurderinger, inkludert søknad om boliglån.

Minimumsbetalinger kan komme ut av kontroll

Når du får din kredittkortfaktura, kan du velge å betale inn et minimumsbeløp, alt med en gang eller et valgfritt beløp. Sikt alltid på å tilbakebetale så mye du kan!  Hvis du bare foretar en minimumsbetaling, vil det ta lang tid å betale gjelden din, og du vil ende opp med å betale mye mer enn du lånte ettersom rentekostnadene vil være høye.

Kontantuttak koster penger

Kreditt- og debetkort fungerer forskjellig på minibanker. Debetkort er for det meste gratis eller forteller deg om det er et gebyr. Hvis du bruker kredittkortet ditt, kan du betale en avgift hver gang du tar ut penger, og du blir ikke nødvendigvis advart om ekstra kostnader når du bruker minibanken. Avgiften kan være så mye som 50 kroner per uttak. Du vil også bli belastet renter på pengene, selv om du betaler innenfor betalingsfristen for kortet.

Det samme gjelder for andre transaksjoner som behandles som kontanter – for eksempel å bruke et kredittkort for å kjøpe utenlandsk valuta eller gavekort, eller foreta overføring til spillselskaper.