Boliglån på nett

/Boliglån på nett
Boliglån på nett 2018-01-17T10:20:49+00:00

Et boliglån, og det å kjøpe et hjem er det største kjøpet du sannsynligvis vil gjøre i hele ditt liv. Før du signerer kontrakten med lånet ditt, må du sørge for at du vet hva du har råd til å låne. I denne artikkelen vil vi gå i dybden hvordan du skal få et boliglån, ulike typer boliglån og hvordan hele prosessen fungerer. Vi viser deg hvordan du får boliglån på nett og hvordan du kan få tilbud om boliglån fra flere banker.

Hva er et boliglån?

 • Et boliglån er et lån tatt ut for å kjøpe eiendom eller land. De fleste løper i 25 år, men låneperioden kan være kortere eller lengre.
 • Lånet er sikret mot verdien av ditt hjem til det er nedbetalt.
 • Hvis du ikke kan overholde tilbakebetalinger av lånet, kan långiveren kreve pant i hjemmet ditt og selge det slik at de får pengene tilbake.

Finne ut hva du har råd til

 • Ikke lån over evne hvis du tror at du vil slite med betalingene.
 • Tenk også på driftskostnadene ved å eie et hjem som husholdningsregninger, eiendomsskatt, forsikring og vedlikehold.
 • Långivere vil se bevis på inntekt og visse utgifter, og hvis du har noen annen gjeld.
 • De kan be om informasjon om husholdningsregninger, eventuell barnebidrag og personlige utgifter.
 • Långivere vil ha bevis på at du vil være i stand til å ivareta lånet selv om rentene stiger.
 • De kan nekte å tilby deg et boliglån dersom de ikke tror at du har råd til det.

Hvor kan man innhente tilbud om boliglån?

BoliglånDu kan søke om et boliglån direkte fra en bank eller en forening, og velge fra deres spekter av produkter. Du kan også bruke en boliglånsmegler eller uavhengig finansiell rådgiver som kan sammenligne ulike boliglån på markedet. Noen meglere ser på boliglån fra hele markedet, mens andre ser på produkter fra en rekke långivere. De forteller deg alt om dette, og om de har noen kostnader, når du først kontakter dem. Å ta imot råd vil nesten helt sikkert være det beste med mindre du er veldig erfaren i økonomiske forhold generelt, og boliglån i særdeleshet. Det er noen ganger mulig å velge et boliglån uten å få råd – for eksempel ved å benytte den banken du alltid har gjort.

Hos en rekke formidlere, som Penger.no, kan du dessuten få tilbud om boliglån fra flere banker. Da kan du sammenligne tilbudene og velge det som passer deg best, og/eller som er billigst over tid. I tillegg til selve kostnaden, kan det være at en fleksibel nedbetalingsplan, en avdragsfrihet den første perioden eller lignende er noe som passer din økonomiske nåsituasjon best. I slike situasjoner vil en innhenting av flere lånetilbud være ekstra smart.

Du forventes å ha kjennskap til følgende:

 • Hvilken type boliglån du vil ha
 • Nøyaktig hvilken eiendom du vil kjøpe
 • Hvor mye du vil låne og hvor lenge
 • Hvilken rente du ønsker og kan håndtere

Søke om boliglån

Søknad om boliglån er ofte en to-trinns prosess. Den første fasen innebærer vanligvis en grunnleggende prosess for å hjelpe deg å finne ut hvor mye du har råd til, og hvilken type boliglån du måtte trenge. Den andre fasen er hvor man utfører en mer detaljert vurdering av boliglånet, og hvis banken ikke allerede har bedt om det, bevis på inntekt.

Fase 1

Vanligvis vil utlåner eller boliglånsmegler spørre deg en rekke spørsmål for å finne ut hva slags boliglån du vil ha, og lengden på lånet. De vil også prøve å forbedre, uten å gå inn i for mye detalj, din økonomiske situasjon. Dette er vanligvis brukt til å gi en indikasjon på hvor mye en utlåner kan være forberedt på å låne deg. De bør også gi deg viktig informasjon om produktet, deres service og eventuelle avgifter eller gebyrer hvis det er aktuelt.

Fase 2

Dette er vanligvis der du starter søknaden din. Utlåner eller boliglånsmegler vil begynne en fullstendig “granskning” og en detaljert vurdering, der du må gi bevis for din inntekt og bestemte utgifter, og “stresstester” av din økonomi. Dette kan innebære noen detaljerte spørsmål om din økonomi og fremtidige planer som kan påvirke din fremtidige inntekt. De vil også vurdere effekten på tilbakebetalingene dine hvis rentene skulle stige fremover.

Hvis søknaden din blir akseptert, vil långiveren gi deg et bindende tilbud og en kontrakt som forklarer vilkårene for ditt boliglån. Dette vil komme sammen med en frist på minst 7 dager, som gir deg muligheten til å sammenligne og vurdere konsekvensene av å godta utlåners tilbud. Noen långivere kan gi deg mer enn 7 dager til å gjøre dette. Du har rett til å frafalle denne perioden for å fremskynde prosessen  hvis du trenger det. I løpet av denne perioden kan utlåner vanligvis ikke endre eller tilbakekalle tilbudet, bortsett fra i noen begrensede omstendigheter. For eksempel hvis informasjonen du har oppgitt ble funnet å være feil.

Egenkapital

Når du kjøper en bolig, må du betale en egenkapital. Dette er en del penger som går til kostnaden av eiendommen du kjøper. Jo mer innskudd du har, desto lavere kan renten bli.

Når du snakker om boliglån, kan du høre folk som nevner belåningsgrad. Dette kan høres komplisert ut, men det er enkelt og greit beløpet som er sikret mot et boliglån.

For eksempel, med en egenkapital på 300 000 på en eiendom som koster  3 000 000, er innskuddet 10% av prisen på eiendommen, og belåningsgraden er 90%. Lånet er sikret mot denne 90% delen. Jo lavere belåningsgrad, jo lavere blir renten din sannsynlig. Dette skyldes at utlåner tar mindre risiko med et mindre lån. Best rente gis vanligvis for personer med et innskudd på 20% eller mer.

Hvordan fungerer et boliglån?

Pengene du låner kalles gjeld og långiveren belaster deg rente på gjelden til den er tilbakebetalt. Typen av boliglån du kan søke om, vil avhenge av om du bare vil betale tilbake renter eller renter og kapital.

Tilbakebetaling av boliglån

Med tilbakebetaling av boliglån betaler du renter og deler av hovedlånet hver måned.

På slutten av perioden, typisk 25 år, bør du ha betalt alt og eie hjemmet ditt.

Avdragsfritt lån

Med avdragsfritt boliglån betaler du bare renter på lånet og ingenting fra hovedlånet (beløpet du lånte). Disse boliglånene er vanskeligere å få godkjent hos långivere ettersom de er bekymret for at huseierne bare øker gjelden sin og ikke har mulighet å tilbakebetale det.

Du må ha en egen plan for hvordan du vil betale tilbake det opprinnelige lånet på slutten av boliglånsperioden.

Kombinasjon av tilbakebetaling og avdragsfritt lån

Du kan spørre utlåner om du kan kombinere begge alternativene, splitte boliglånet mellom en tilbakebetaling og et rentebeløp.

Ulike typer boliglån

Når du har bestemt deg for å betale tilbake hovedlånet og renten, må du tenke på hvilken type boliglån du ønsker. Boliglån kommer med faste eller variable renter.

Med en fast rente på boliglånet vil dine tilbakebetalinger være de samme for en viss periode – vanligvis to til fem år. Uansett hva rentene er i markedet. Hvis du har en variabel rente på boliglånet, kan prisen du betaler gå opp eller ned, i tråd med Norges Banks styringsrente.