Låneformidler

/Låneformidler
Låneformidler 2018-02-07T11:46:28+00:00

En låneformidler eller en lånemegler er et selskap som fungerer som mellomledd mellom låntakere og långivere. Låneformidleren gjør det enkelt for låntakeren å sammenligne tilbud for å finne det billigste lånet. Siden utlåner betaler for låneformidlingen, er dette helt gratis for deg som låntaker.

I den senere tid har det blomstret opp med flere låneformidlere på markedet, eksempelvis Lendo og Sambla, som begge er seriøse aktører som hjelper deg med å finne lån med best mulig rente og betingelser. De sender søknader til alle sine partnere, og det er i størrelsesorden 10-15 banker som mottar din henvendelse. Når bankene har behandlet søknaden din, vil du få tilbakemelding fra låneformidleren om de ulike tilbudene og du står selv fritt til å velge tilbudet med best rente og vilkår.

Om du ønsker å lese mer om Lendo eller Sambla sine tjenester, så finner du egne omtaler av disse på websiden vår.

Hvorfor eksisterer det låneformidlere?

La oss starte med noen åpenbare poeng – banker og andre långivere tjener penger gjennom renter på lån, kreditter og avdrag. De ønsker å tilby deg så høy pris som mulig på lånet, men fortsatt få deg til å føle deg fornøyd. Der kommer lånemegleren inn i bildet. På en enkel, trygg og gratis måte har du har nå mulighet til å sammenligne bud fra et stort antall långivere.

Låneformidleren tjener penger ved å kreve et gebyr eller prosentvis gevinst fra långiver for hver kunde som aksepterer et lånetilbud. Derfor er tjenesten gratis for deg som forbruker, og derfor har de ingen grunn til å prøve å lure deg i prosessen. Hvis du ikke er fornøyd, tjener de ingen penger.

Hvorfor ikke sammenligne lån selv?

Hvis du tar saken helt i dine egne hender og henvender deg til et stort antall långivere for å forhandle om lån, vil du snart befinne deg i en problematisk situasjon der kredittvurderingen din har gått i stykker. For hver utlåner du besøker for å søke om et lån, blir kredittinformasjon bli samlet inn.

For eksempel, når du har sendt søknad til den syvende långiveren og de samler inn kredittinformasjon, vil de se at du nylig har søkt om 6 andre lån. Låntakeren kan imidlertid ikke se om du har akseptert lånene, og dermed gi lavere kredittvurdering fordi gjeldsbelastningen din allerede kan være veldig høy.

Å kontakte en utlåner for å forhandle et lån betyr i de fleste tilfeller at du er i en situasjon der dine kunnskaper om lån er mindre enn de som låner ut. Långivere bruker blant annet såkalte “scoring-modeller” som eksisterer for å bestemme risikoprofilen din (kredittverdighet) og gir derfor en gitt rente. Scoringsmodellene varierer imidlertid mellom ulike banker fordi de bevisst målretter seg mot ulike typer kunder. Så, for å finne ut hvilken bank som passer deg best og sette deg i en bedre forhandlingsmodus, må du sammenligne lån. En stor fordel ved låneformidlere er at bare én kredittinformasjon brukes.

Vanlige misforståelser

En vanlig misforståelse med låneformidlere er at de låner penger. De låner ikke ut penger, de sammenligner renter og lån for deg mens du låner pengene selv. Men hvis låneformidlerne ikke låner ut penger selv, hvorfor skulle du henvende deg til dem?

Du kan sammenligne en boligmegler med en lånemegler eller låneformidler. Akkurat som du ikke kjøper en bolig av en megler – men av eieren selv – slik låner du heller ikke penger av lånemegleren. En lånemegler vil hjelpe deg, som en megler, å matche rett kjøper med rett selger. I dette tilfellet er det viktig å knytte den riktige låneren til rett utlåner. Siden forskjellige banker tilbyr ulike grupper ulike renter så det kan være vanskelig på egen hånd å finne utlåner som tilbyr akkurat deg en god rente. En lånemegler/låneformidler kan hjelpe deg med dette.

For utlånsinstitusjoner er låneformidlere en enkel måte å finne nye, glade kunder på. Det er på samme måte husmeglerne hjelper selgerne til å finne nye, lykkelige villaeiere.