Billån

/Billån
Billån 2018-02-07T11:51:04+00:00

Vi gir deg en innføring i billån på nett. Ønsker du et nytt billån, har du flere alternativer. Har du en bil fra før, kan du ta denne i innbytte. Du kan også velge å stille 35% egenkapital og inngå et vanlig lån til bil eller et usikret billån som betyr at du selv ikke stiller egenkapital.

Billån er enkelt forklart sikrede personlige lån som bare brukes til å kjøpe en ny eller brukt bil. Forbrukere låner et bestemt beløp som de trenger, og deretter tilbakebetaler de lånet med renter og samme sum i nedbetaling per måned, over en avtalt periode.

Denne artikkelen gir deg nyttige tips og råd i forbindelse med billån og hjelper deg med det  du må forholde deg til når du skal ta opp et billån. Husk alltid å sette deg grundig inn i bankens betingelser og regler før du signerer kontrakten. Banken forplikter å besvare alle spørsmål du måtte ha om lånet, så du må aldri ta til takke med et tilbud om ikke du har fått alle detaljer på bordet.

Hvorfor benytte seg av billån?

Billån tilbyr de generelle fordelene ved å være billigere enn nærmeste alternative form for utlån (forbrukslån) og gir disiplin ved å ha en bestemt tilbakebetalingsplan. Dette betyr at du betaler bilen i faste betalinger mens du kjører – og styrer deg mot å faktisk eie ditt eget kjøretøy mot slutten av låneperioden.

Hvor kan du få et billån?

Billån kan innhentes fra mange forskjellige typer långivere: banker, foreninger, kredittforeninger og andre finansselskaper, samt låneformidlere. Du kan til og med få et billån fra finansieringsavdelingen til store bilprodusenter.

Det er vanligvis en god ide å sjekke rundt litt, og sammenligne billån før du begynner å se etter selve bilen. Hvis du bestemmer deg for å finansiere bilkjøpet ditt hos bilforhandleren, må du passe på å bli enig om prisen på bilen før du begynner å forhandle om lånet. Vær forsiktig med at forhandlere noen ganger øker prisen på bilen for så å tilby lavere rente enn de store bankene.

Hvordan er prosessen med å søke om billån?

Når du søker om et billån, må du gi opplysninger om hvilken bil du kjøper, identitetsbevis og din evne til å foreta tilbakebetaling til din mulige utlåner. Dette betyr at du må informere dem om dine inntekter, eiendeler, gjeld (kredittkort og eventuelle andre lån du har), og din generelle evne til å foreta tilbakebetaling.

Långivere må sjekke at det du legger frem er riktig, ergo må du gi kontaktinformasjon til personer og organisasjoner som kan verifisere informasjonen din, for eksempel arbeidsgiver, revisor, tidligere finansielle långivere, eller utleier/eiendomsforvalter. Långiveren kan da ringe til disse kontaktene og sjekke kreditthistorikken din for å se om du er klar til godkjenning.

Tiden det tar å bli godkjent, kan avhenge av en rekke faktorer, for eksempel hvor stort lån du ønsker, om du har hatt lån i samme bank tidligere og lignende. For et vanlig lån til en dagligdags bil bør det ikke ta mer enn 48 timer, forutsatt at utlåner mottar all den informasjonen de krever fra deg i tide.

Finansieringsbevis for billån

Et finansieringsbevis betyr å få godkjent et lån (men ikke faktisk motta pengene ennå) før du finner en bil. Noen liker å vite om de kan få billån før de starter biljakten fordi de vil vite hvor mye de kan bruke og ikke trenger å bekymre seg for prisen på kjøretøyet som forhandles sammen med vilkårene for deres lån. Den mer normale prosessen med å lete etter en bil til en gitt pris, og deretter søke etter lån når du endelig finner bilen du gjerne vil kjøpe, kan være mye mer stressende.

Et finansieringsbevis er bare gyldig i en begrenset periode – vanligvis 1 til 3 måneder. En gylden regel er å ikke låne mer enn det du faktisk trenger. Det er enklere å få et finansieringsbevis desto lavere lånebeløpet er, og man sparer utgifter til renter og gebyrer ved å begrense lånet.

Hvordan få best rente på lånet?

Renten på billån varierer vesentlig mellom ulike långivere, og derfor bør du sammenligne billån for å finne det beste tilbudet. Tall fra oktober 2017 viser at billånsrenten for et typisk 5-årig lån på ca 200 000 i lån gir renter på minimum 4,69%. til maksimalt 15,99%. På lik linje som et boliglån tilbyr billån et valg mellom faste og variable priser. Enkelte forhandlere kjører også egne kampanjer på billån, eksempelvis har Tesla hatt en lengre kampanje hvor de tilbyr lån med en nominell rente på 0,25%, som er et meget gunstig tilbud. Noen banker kjører også et “Grønt lån” tilbud til dem som kjøper EL-bil, for å stimulere til en mer miljøvennlig profil.

Det er viktig å sammenligne renten hos de ulike utlånerne, dette kan spare deg for mye penger både på kort og lang sikt. Dersom du har spart opp litt egenkapital eller får penger igjen for bilen du eventuelt selger, så bør du bruke disse pengene som egenkapital til ny bil. Om du har minst 20% av det bilen koster i egenkapital, så vil du høyst sannsynlig be om å få den beste renten som banken kan tilby. Uten egenkapital vil renten alltid være noe høyere, dette er fordi banken tar en større risiko ved å låne ut hele beløpet.

Kan jeg gjøre ekstra tilbakebetalinger?

Billån har en fast tilbakebetalingsplan. Mange billån gjør det likevel mulig for låntakeren å foreta ekstra tilbakebetalinger for å betale ned gjelden raskere. Hver krone du tilbakebetaler over den obligatoriske tilbakebetalingen, forkorter levetiden på lånet ditt og den totale kostnaden, fordi du ender med å betale mindre renter. Det er likevel viktig å merke seg at noen billån og personlige lån har satt et gebyr for å betale lånet tidligere enn den angitte forfallsdagen – så spør alltid utlåner før du aksepterer lånet du har søkt om.

Spørsmål til utlåner

Før du bestemmer deg for hvilket billån du skal velge, er det noen spørsmål du burde spørre utlåner for å finne den beste långiveren:

  • Hva er renten?
  • Hvordan kan jeg kvalifisere for en lavere rente?
  • Er det noen heftelser eller løpende avgifter?
  • Er renten fast eller variabel?
  • Kan jeg få finansieringsbevis for lånet i forkant?
  • Hvor lenge varer finansieringsbeviset?
  • Kan jeg gjennomføre ekstra tilbakebetalinger?
  • Er det utgifter ved å betale lånet inn tidligere?
  • Hvordan kan jeg sjekke hvor mye jeg igjen av lånet?
  • Hvordan kan jeg foreta tilbakebetalinger?